Innoveren en investeren

Het belangrijkste feit van 2017 is, naast het bouwrecord van windturbines, de voortzetting van onze overnames op het gebied van energiediensten. Het dienstenaanbod voor de klanten, overal in België, is dit jaar nog verder uitgebreid.

Pierre de Firmas,

Chief Strategy & Business Development Officer


De uitdagingen

Als antwoord op het dalende verbruik en de lagere marges in de traditionele takken van het bedrijf, is de strategie van EDF Luminus gericht op de ontwikkeling van energiediensten en hernieuwbare energie.

 

Innovatie is één van de sleutels tot de ontwikkeling van een onderneming, zeker in een sector waar de verwachtingen van de klanten enorm evolueren. Er zijn technologische ontwikkelingen aan de gang op alle niveaus: minder schadelijke energiebronnen voor het milieu; een efficiëntere infrastructuur; digitale hulpmiddelen om het verbruik beter te meten, beheren en beperken.

 

Om zich aan te passen aan de omgeving en nieuwe activiteiten te bedenken, moet EDF Luminus dus voortdurend innoveren en nieuwe vaardigheden verwerven.

Opvallende feiten

In 2017 konden verschillende overnames succesvol worden afgerond om het dienstenaanbod voor particulieren en bedrijven te versterken:

  • in mei verwierf EDF Luminus een meerderheidsbelang in de groep Newelec, gespecialiseerd in elektriciteit en industriële elektrotechniek;
  • in juni kon onze dochteronderneming ATS Gezel II overnemen, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de installatie van HVAC-systemen (meer informatie)
  • in september nam onze dochteronderneming Dauvister de activiteiten over van verwarmingsspecialist Poelaert-Peterman sprl, zeer actief in Waals-Brabant en Brussel (meer informatie)
  • in oktober verwierf EDF Luminus een aandeel van 51% in Insaver, een KMO gespecialiseerd in isolatie, zonne-energie en batterijsystemen.

In 2017 lanceerde EDF Luminus ook een "innovatie-accelerator", #Next, om innoverende businessideeën te genereren, snel te testen en op de markt te brengen. Er hebben al zeven vrijwilligers gewerkt voor #Next in 2017.

Overname van Newelec

Newelec, een Waalse KMO gespecialiseerd in energie-efficiëntiediensten, treedt toe tot de EDF Luminus Groep.


Insaver treedt toe tot de EDF Luminus Groep

Insaver, een KMO die in Vlaanderen diensten aanbiedt op het vlak van energie-efficiëntie (batterijen, isolatie, …), werd in oktober 2017 overgenomen.


E-mobility: 25 snelladers geplaatst in 2017

Inhuldiging van een netwerk van 25 snelladers voor elektrische wagens in verschillende Q8-tankstations en Decathlon-vestigingen.


EDF Pulse Award voor het project "Boiler online"

EDF Luminus ontvangt een EDF Pulse award voor zijn innovatief concept "jouw offerte voor een ketel in minder dan 10 minuten".


Start-it @ KBC

EDF Luminus is de eerste grote onderneming die in het "Corporate Incubation Program" van Start-it @KBC stapt.


Eerste 100% energie-onafhankelijke openbaar gebouw van België

Inhuldiging van de nieuwe energie-installaties van het natuurcentrum van de Duitstalige gemeenschap.


De indicatoren

104,3 miljoen euro geïnvesteerd in 2017, waarvan meer dan de helft in windenergie

In 2017 bedragen de investeringen van EDF Luminus 104,3 miljoen euro, waarvan 58 miljoen werd besteed aan windenergie, met andere woorden meer dan 55% van de gedane investeringen.

Zo werden 30 windmolens gebouwd op de sites van Floreffe, Dendermonde, Doornik, Ciney 3, Kallo 1, Lochristi1, Leuze, Kallo 2, Steenput, Dessel en Lochristi 2. Tot op heden is dit in België goed voor een jaarrecord.

 

Het totaalbedrag van de investeringen in hernieuwbare energie, met de voortzetting van de verjongingskuur van de waterkrachtcentrale van Ampsin, bedraagt 59,2 miljoen euro, of 57% van het totaal. 

Naast hernieuwbare energie hebben die investeringen het bedrijf ook in staat gesteld om:

  • bedrijven over te nemen die energiediensten kunnen leveren (Newelec, Insaver),
  • het kapitaal van E-NosVents, EDF Luminus Solutions en Wind Together te verhogen voor een totaalbedrag van 10 miljoen euro.

 

  Investeringen in miljoenen euro's                          

Bron: EDF Luminus (standard BEGAAP). 

De schijnbare daling van de hierboven beschreven investeringen houden verband met:

  • de overname van ATS, een bedrijf met 600 medewerkers, in 2015;
  • de anticipatie in 2016 op een groot deel van de investeringen in windenergie voor werkzaamheden van 2017.

Belastingverlagingen voor innovatie en hernieuwbare enerige

Voor zijn initiatieven op het vlak van Onderzoek & Ontwikkeling 2017 kreeg EDF Luminus een verlaging op de bedrijfsvoorheffing ten bedrage van 3,15 miljoen euro.

 

De belastingbesparing voor de investeringen van 2017 in hernieuwbare energie wordt geraamd op 8,64 miljoen euro.


Voor meer informatie over ...