Eerste 100% energie-onafhankelijk openbaar gebouw in België dankzij Dauvister

Het natuurcentrum van de Duitstalige gemeenschap "Naturzentrum Haus Ternell" is een pionier op energievlak. Het is immers de eerste site in de Benelux die onafhankelijk is van het elektriciteitsnetwerk en zelf instaat voor zijn verwarming.

 

Vroeger werd het natuurcentrum van elektriciteit voorzien door een oude hoogspanningskabel van ongeveer 5 km die te duur was in onderhoud. Daarom werd er gekozen voor een warmtekrachtkoppeling die werd aangesloten op andere energie-efficiëntiesystemen.

 

Concreet installeerde Dauvister, filiaal van EDF Luminus, op de site van het Huis Ternell:

  • Een warmtekrachtkoppeling van 9 kVA elektrisch en 20 kW thermisch (gevoed met gas via een reservoir van 2400 L), maakt het mogelijk om tegelijkertijd warmte en elektriciteit op te wekken met één enkele installatie;
  • 60 fotovoltaïsche panelen van 260 Wp voor een maximaal vermogen van 15 kVA ;
  • Een pelletketel van 70 kW met een silo van 9,2 ton;
  • 24 batterijen voor een vermogen van 160 kWh;
  • Een buffervat van 4000 liter;
  • Een stroomgenerator van 20 kVA. 

Al deze technologieën worden beheerd via computergestuurde bedieningsschermen om de prestaties van de verschillende componenten van de installatie op te volgen.

 

Deze oplossing bleek ook een bijzonder grote besparing te zijn omdat de installatie twee keer minder kostte dan het vervangen van de hoogspanningslijn.

Het natuurcentrum van de Duitstalige gemeenschap, eerste 100% energie-onafhankelijke openbaar gebouw in België.

De warmtekrachtkoppelingseenheid in het Huis Ternell.