Luminus Arena koolstofdioxide-vrij: de werkzaamheden schieten op!

In juni 2016 kondigden EDF Luminus en KRC Genk aan samen te gaan werken om de Luminus Arena tegen 2020 CO2-vrij te maken. In 2017 werden de eerste twee fases van de werkzaamheden uitgevoerd, dankzij ATS Groep, een filiaal van EDF Luminus.

   Luminus Arena                                                                                                  Nieuwe condensatieketel van de laatste generatie

 

De eerste fase, waarin het verwarmingssysteem werd geautomatiseerd, vond plaats tussen december 2016 en maart 2017. De werkzaamheden die in deze periode werden uitgevoerd, bestonden concreet uit:

  • de vervanging van twee atmosferische gasketels door condensatieketels van de nieuwste generatie, die twee keer minder verbruiken,
  • de automatisering voor de verwarming van de grasmat, de kantoren, de fitnessruimte en de spelershome. Daarbij kwam nog de vervanging van de circulatiepompen door intelligente types bij.

Dankzij die automatisering kan de verwarming voortaan optimaal worden geprogrammeerd en is de temperatuur flexibel aanpasbaar per ruimte. Op het vlak van CO2-vermindering is, dankzij de werken die werden uitgevoerd in fase 1 en de omschakeling naar een groene energiecontract, 460 ton minder CO2 uitgestoten.

De tweede fase, waarin de verwarming, de ventilatie en de koeling werden geautomatiseerd, vond plaats tussen april en juni 2017. Deze werkzaamheden bestonden uit:

  • de automatisering voor de ventilatie van "Corner Noord" en "Corner Zuid", nu geoptimaliseerd in functie van de stadionbezetting en het CO2-niveau in de zalen,
  • de automatisering voor de verwarming van "Corner Noord", gekoppeld aan de ketels voor de veldverwarming en geoptimaliseerd dankzij het prioritair gebruik van de meest efficiënte ketel,
  • de automatisering van de stralingsbuizen die zich in de gangen bevinden en de installatie van slimme sensoren die de gevoelde temperatuur meten,
  • de implementatie van een slim systeem om de verwarming, de ventilatie en de koeling van het stadion in realtime te beheren, te controleren en te optimaliseren.

Dankzij de tweede fase werd 113 ton CO2 bespaard. In totaal waren de werkzaamheden van 2017 goed voor een vermindering van de emissies met maar liefts 52%.

 

In een volgende fase zullen 400 zonnepanelen worden geplaatst op het dak van het stadion. Dit zal gebeuren in 2018 door Dauvister, dochteronderneming van EDF Luminus en gespecialiserd in de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen.